Aria – Goes

Aria – Goes

Vele aspecten van een Zeeuws dorp worden door Ad Habets geanalyseerd en in een nieuwe context hergebruikt, zodat een moderne woonwijk ontstaat die door de bewoners begrepen zal worden en in harmonie zal zijn met het collectief geheugen. Op de schaal van een woning is vooral diversiteit een belangrijk thema. Voor de “leesbaarheid” van een dorp moeten gebouwen hun maatschappelijk belang uitdrukken. Een school is een belangrijker gebouw dan een schuur.

We hebben een onderscheid willen maken tussen voorname woningen en eenvoudige woningen. Onze opgave was het ontwerpen van de grote vrijstaande woningen en twee onder een kap woningen. Deze woningen waren vroeger de voorname woningen in het dorp waar de notabelen gingen wonen.

In de Zeeuwse dorpen vallen vooral de gele bakstenen woningen met de zwarte schuren op. Dit zijn echter zelden de voorname woningen. Voor deze woningen werd vaak gekozen voor een uitbundigere stijl (classicisme, chalet stijl, art deco) die dan vaak wel met Zeeuwse details werden gemaakt.

Ons plan is een vertaling van een moderne woning met deze achtergrond. Wij stellen voor om een traditionele statige vorm te maken met moderne materialen en Zeeuwse motieven.De materialen zijn: zwarte baksteen, donkere dakbedekking. Metalen goten en boeidelen in zilvergrijze kleur als reactie op de typische zeeuwse boeiboord versiering. Motieven op de gevel zijn ton-sur-ton. Verder zijn er ornamentieke patronen op de boeidelen van de kopgevels. Aan de voorgevel zijn louvre luikjes. De woningen hebben een witte plint die de woning luchtig maakt en die een symbool is van de netheid in contrast met de blubber.